Festival cvijeća zadarske županije

Dani cvijeća u Sv. Filip i Jakovu 26. - 28. 04. 2019

Modna revija

Cvijeće je uvijek efektno, podiže raspoloženje i daje poseban romantični pečat svakom komadu odjeće.

U sklopu Festivala održava se sada već tradicionalna modna revija.

Modna revija kroz povijest festivala

Primijenjene škole za umjetnost iz Zadra i Osijeka dugi niz godina pokazuje radove svojih talentiranih učenika. Kolekcijom unikatnog nakita sa cvjetnim motivima predstavila se varaždinska dizajnerica Sabina Sokač, a 9. Festival cvijeća obilježila je modna revija originalnih haljina od cvijeća, pruća i prirodnih materijala Radionice za dekoriranje Kike iz Dubrovnika prezentirajući cvijeće na maštovit način.

Na 10. Festivalu reviju kaštelanske modne inovatorice Mirjane Ojdenić nosile su Marijana kužina Lešina (miss Universe Hrvatske 1999), Ivana Baranović (prva pratilja miss gospođa svijeta 2005) i Maja Cvjetković (miss Hrvatske 2005).

Da u modnoj reviji mogu uživati i djeca pokazala nam je dizajnerica Sabina Sokač koja se na 11. Festivalu cvijeća predstavila sa revijom za djecu pod nazivom „Bambi by Sabina“. Na 12. Festivalu cvijeća spoj tradicijskog i suvremenog prezentirala je kreatorica Mirna Lombarović Levaković iz Vinkovaca čije su etno kreacije u bezvremenskoj ljepoti spojile izvornost i suvremenost.

Cvjećarnica Mozaik iz Osijeka pod voditeljskom palicom Suzane Lonjak pripremila je na 13. Festivalu „Cvjetne odjevne kombinacije“, a jednu od kombinacija razigrano je nosila glumica Doris Pinčić.

14. Festival cvijeća u modnom pogledu obilježila je udruga Viola Odorata iz Splita sa revijalnim prikazom dalmatinskog bilja, a pridružila im se gošća glumica Nives Ivanković. Reviju su upotpunili Broš buketi, Nives Stančin, vlasnice cvjećarnice „Nives“ iz Bjelovara.

Jubilarni 15. Festival osvježile su dvije mlade dizajnerice: Ana Milin i Klara Ivanović. Aninom kolekcijom su dominirali vintage krojevi izrađeni u  čipci suptilne  teksture, a Klara je predstavila oslikane proljetne suknjice.

Etno kolekcija CVJETNI  ZAGREB naše priznate etno – dizajnerice Mine Petre 2016 godine je prvi puta sudjelovala u programu Festivala cvijeća u Filip Jakovu, a  nakon toga i sljedeće dvije godine.

Kolekcija je bila prikazana na izložbi u Parlamentu Europske Unije u Bruxellesu, kao dio naše kulturne baštine, stvaralaštva i identiteta.

Modna revija kroz Festival cvijeća gradila se od ideje dizajnera do zadnje latice, kako bi se prezentirala ljepota cvijeća i ljepota odijevanja. Tu ideju prepoznali su sudionici i posjetitelji koji u atmosferi cvijeća svake godine uživaju u modnoj reviji.